Den globale Markedsplads
Den globale Markedsplads er et undervisningsmateriale om iværksætteri og global handelskultur til 7.-8. klassetrin. Materialet kan f.eks. bruges i fagene samfundsfag, geografi samt uddannelse og job.
Samlet vil forløbet strække sig over ca. 12 lektioner á 45 minutter, men man kan vælge de enkelte aktiviteter ud og arbejde med dem enkeltvis.
Vi ser amerikanske film, køber italienske sko, spiser australsk lammekød, hører engelsk musik, søger oplysninger på det verdensomspændende internet osv.
Verden er blevet mindre, som man plejer at sige, når talen falder på den globalisering, der finder sted omkring os. Afstand er ikke længere nogen hindring for udveksling af varer eller information, og der går sjældent en dag, uden at ting fra andre lande på forskellige måder glider ind i vores liv.
Den voksende globalisering hænger sammen med, at det hele tiden bliver lettere at fragte ting og mennesker over store afstande. Og at vi kan kommunikere med hinanden hurtigt og på tværs af landegrænser. Det har betydet meget for den internationale handel. Bill Gates og Microsoft sælger styresystemer til computere til hele verden. Et dansk firma, der producerer mærkater til tøj, får produceret mærkaterne i Kina, når de europæiske designere har bestemt, hvordan de skal se ud. Lego sælger sine berømte klodser til lande over hele kloden. Pludselig er verden en global markedsplads. Det giver den enkelte virksomhed et meget større marked at sælge sine varer på. Men der bliver også mange flere konkurrenter at skulle hamle op med! Så der er både muligheder og problemer i globaliseringen.
Det er efterhånden sjældent, at et dansk produkt fremstilles af rent danske råvarer, af danske arbejdere alene, og at det kun bliver solgt i Danmark. Og denne udvikling fortsætter. Vi sælger og køber på tværs af landegrænser i et stadig voksende omfang. Som iværksætter er det derfor en god idé at tænke det globale marked ind i planerne.
Materialet indeholder de ting, du har brug for til at gennemføre de enkelte aktiviteter. Til hver aktivitet vil der i lærervejledningen være en vejledning i, hvordan aktiviteten skal gennemføres, og hvad formålet med aktiviteten er. Desuden er angivet et tidsforbrug for aktiviteten. Dette tidsforbrug er vejledende, da det vil afhænge af den enkelte klasse og af, hvor meget tid, man ønsker at bruge på aktiviteten. Kommer man fx i gang med en god diskussion, vil tidsforbruget blive større.